Gdzie stosuje się szafy chłodnicze?

W wyposażeniu lokalu gastronomicznego powinny znaleźć się szafy chłodnicze. Wybór ich odpowiedniego rodzaju podyktowany musi być tym, do jakich zadań będzie wykorzystywane to urządzenie. W zależności od tego czy będzie to szafa magazynowa do przechowywania produktów czy służąca do ekspozycji towaru dla klientów, musi posiadać inne właściwości.

Zastosowanie szaf chłodniczych

szafa chłodniczaNajważniejsze kryterium jakim należy się kierować przy wyborze szafy chłodniczej jest to do jakich celów ma być wykorzystywana. Znajdują one swoje zastosowania w wielu miejscach, na przykład w kuchniach lokali gastronomicznych, w sklepach spożywczych, na magazynach a nawet w aptekach. Schładzanie produktów, aby przedłużyć ich świeżość oraz aby udostępnić klientom towar o lepszej jakości, jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania lokali gastronomicznych. Szafa chłodnicza wjezdna sprawdza się doskonale w większych restauracjach i cukierniach, ponieważ można w niej umieszczać wózek zapełniony produktami do schłodzenia. Jest to przydatne na przykład przy produkcji i przechowywaniu tortów. W przypadku szaf chłodniczych, które mają stać w magazynach, bardzo ważne jest aby były wydajne i obejmowały szeroki zakres temperatur. Niektóre produkty należy lekko schładzać a inne zamrażać, dlatego w różnych miejscach przydaje się inna ilość szaf chłodniczych, z których każda może mieć własne zastosowanie.

Lokale gastronomiczne zaopatrują się w różnego rodzaju szafy chłodnicze, które mają na celu utrzymywanie produktów spożywczych w jak najlepszej jakości. Klienci przyglądają się towarom, które najlepiej się eksponują, przez co równie ważny jest kąt nachylenia półek czy oświetlenie. Przy odpowiednim użytkowaniu szaf, sprzedaż produktów chłodzonych ma szansę wzrosnąć.