Jak zutylizować odpady spożywcze?

Polacy jedzą coraz więcej, a co za tym idzie – produkują ogromne ilości śmieci spożywczych. Niestety dużą część z nich nie stanowią pozostałości po jedzeniu, a zmarnowane pożywienie, które przeterminowało się w naszej lodówce. Warto wiedzieć jak zadbać o utylizowanie odpadów spożywczych, umieszczając je w odpowiednim kontenerze.

Utylizowanie odpadów spożywczych

utylizacja odpadów spożywczychWielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, że same resztki spożywcze powinny być wcześniej uporządkowane w specjalny sposób. To istotne, bo takie odpady występują w naszym śmietniku o wiele obficiej od innych. Należy pamiętać, że pozostałości po jedzeniu w domu to jedno, ale prawdziwą zmorą polskiego recyclingu są ogromne ilości przemysłowych śmieci. W tym przypadku utylizacja odpadów spożywczych często polega na masowym rozdrabnianiu i mieszaniu z innymi odpadami. Dzieje się tak, aby powstało paliwo alternatywne, dzięki któremu jedzenie otrzymuje „drugie życie”. Firmy, zajmujące się zbieraniem tych resztek, chętnie odbierają zużyte oleje oraz tłuszcze spożywcze. To drogocenny surowiec, z którego powstaje paliwo alternatywne. W produkcji takiego źródła energii przydatne są także inne resztki, nawet łupiny od orzechów. Przeprowadzona w specjalnym zakładzie utylizacja odpadów spożywczych, uczyni z nich cenny surowiec do paliwa lub nawozów. Utylizując odpady spożywcze w domu, możemy część z nich przeznaczyć na kompost. To dobre rozwiązanie, jeśli mamy ogródek. Pozostałości po warzywach, owocach, a nawet skorupki jajek mogą przysłużyć się naszemu kompostowi, aby w przyszłości zmienił się w nawóz. Jeśli żyjemy w bloku, możemy wrzucić część naszych śmieci do kontenera na bioodpady. Znajdą się tam podobne rzeczy, jak właśnie w kompoście. Mogą tam trafić łupiny orzechów, fusy po kawie i suche pieczywo. Pamiętajmy też, że brudny od jedzenia papier powinien trafić do odpadów zmieszanych, podobnie jak żywność, która nie nadaje się do pojemnika na bioodpady, np. zepsute mięso.

Firmy zajmujące się utylizacją odbierają głównie przeterminowane lub niezdatne do spożycia pozostałości jedzenia. Ponieważ marnujemy coraz więcej produktów, przedsiębiorstwa tego typu mają do wykonania dużo pracy. Odpowiednia segregacja sprawi, że utylizowanie odpadów spożywczych pomoże odrobić straty marnowania żywności, dlatego warto robić to jak najdokładniej.