Kotły warzelne z mieszadłem

Gwałtowny rozwój rynku piwowarskiego nastąpił co prawda już jakiś czas temu, lecz ciągle piwowarstwo w naszym kraju idzie do przodu i ma się dobrze. Na obszarze Polski powstają co rusz nowe browary, czy to kontraktowe czy fizyczne. Na sklepowe półki trafiają regularnie nowe gatunki piw, a dotychczas znane nam zyskują nowego charakteru poprzez dodawanie nowych odmian chmielu lub różnorakich dodatków. 

Innowacyjne kotły warzelne z mieszadłami gwarancją sukcesu

kocioł warzelny z mieszadłemWpływ na znaczny rozwój piwowarstwa ma nie tylko stojąca na bardzo wysokim poziomie kreatywność rodzimych piwowarów i browarników, lecz również postęp technologiczny, jeżeli chodzi o sprzęt służący do produkowania piwa. Na rynek wchodzą coraz nowsze rozwiązania pozwalające na wydajniejsze produkowanie brzeczki właściwej, kadź filtracyjna z nowatorskimi sitami czy kocioł warzelny z mieszadłem, zbiorniki fermentacyjne dające nam możliwość na jeszcze dokładniejsze przeprowadzanie procesu fermentacji, który jest najważniejszym etapem całej produkcji oraz nowoczesne linie rozlewnicze wraz z dokładnie skalibrowanymi pasteryzatorami. Bardziej rozwinięte, duże browary posiadają również specjalistyczny sprzęt do chmielenia piwa na zimno, czyli hopguny, jak i stacje do mycia stalowych beczek keg, w których rozsyłają piwa do pubów.

Do rozwoju piwowarstwa w Polsce przyczynia się w znacznym stopniu postęp technologiczny, stosowanie nowinek merytorycznych, badania prowadzone w laboratoriach pozwalające nam dokładniej poznać procesy chemiczne zachodzące podczas zacierania, fermentacji, ale również te w gotowym piwie. Jednak największy wpływ na rozwój rynku piwnego, jak z każdej innej dziedziny, mają ludzie, specjaliście zafascynowani tym co robią i oddający się temu w stu procentach.