Wyborne ciasteczka bez mąki

Większość z nas wypieki kojarzy przede wszystkim z mąką, ponieważ jest ona ich podstawowym składnikiem. Możemy  niej zrobić chleb, bułki, ciasta i ciasteczka, a także domowe naleśniki czy placuszki. Zastosowanie mąki jest znacznie szersze, gdyż wykorzystuje się ją także jako składnik zagęszczający sosy czy zupy. Jednak mąka nie jest równa mące.

Z czego producenci robią ciastka?

producent ciastek bez mąkiNa rynku znajdziemy przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki, które dzielą się na różne typy. Na przykład mąka pszenna jest dostępna jako typ: czterysta pięćdziesiąt, pięćset pięćdziesiąt, sześćset pięćdziesiąt, osiemset pięćdziesiąt czy dwa tysiące. Typy te oznaczają stopień przemiału, im jest niższy, tym mniej wartościowa jest mąka. Jednak wypieki można też przygotowywać bez udziału mąki. Nie ma w tym nadzwyczajnego, ponieważ zamiast klasycznej mąki, można wykorzystać płatki owsiane, które wystarczy zmielić. Niejeden producent ciastek bez mąki używa do produkcji mąki kokosowej, migdałowej, owsianej czy płatków jaglanych. Są to doskonałe zamienniki mąki, które są przede wszystkim zdrowe i wartościowe. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin i minerałów, które są nam potrzebne każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania. Takie mąki ponadto mają charakterystyczny smak, który oczywiście daje wypiekom wyjątkowego smaku, jakiego by nie uzyskały w przypadku mąki pszennej. Wszystkie wymienione mąki są bezglutenowe, czyli produkty z nich wykonane mogą bezpiecznie spożywać osoby chore na celiakię, będące na diecie bezglutenowej czy każdy kto chce wprowadzić do swojej diety zdrowe słodycze. Do przygotowania takich ciastem wystarczy użyć zmielonych migdałów czy płatków owsianych, jajek, masła albo oleju kokosowego, słodu w postaci miodu, ksylitolu, syropu z agawy czy stewi oraz odrobiny proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Ciastka z zawartością mąki, ale też be niej przygotowuje się niemalże w identyczny sposób i można również tak samo przechowywać, czyli w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można także przygotować chleb bez mąki, który będzie równie smaczny i zdrowy co ciasteczka. Ciastka bez mąki coraz częściej znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w niektórych cukierniach. Mają one naturalny skład i mogą je bezpiecznie spożywać dzieci.